Republika bez kazu

poradna-2-nahled

Mám si čistit zuby před jídlem či po jídle?

Na první pohled by se zdálo, že se jedná o zcela nesmyslnou otázku. Přece je hloupost vyčistit si zuby a hned si je zašpinit jídlem. Ale pokud jdeme do hloubky problému, jedná se o otázku velmi dobrou, a navíc s nejasnou odpovědí.

Ono totiž to, co kazí naše zuby, nejsou samy o sobě přímo zbytky z jídla a sladkého pití. Aby se staly tyto zbytky potravy nebezpečnými z pohledu kazů, musí je bakterie v puse přetvořit do vhodné formy, a to jim trvá po ideálním vyčištění všech zubů alespoň 24 hodin. Určitě tedy nevadí čistit si zuby před jídlem. Ale proč bych to proboha dělal a kazil si konzumací jídla chuť a vůni zubní pasty po vyčištění? Navíc, zkusili jste si někdy po vyčištění pastou dát třeba pomeranč? To není žádná dobrota.

Ale ten důvod tu je. Některá jídla a nápoje jsou pro naši sklovinu velmi agresivní a způsobují její dočasné naleptání. Toto naleptání pak velmi rychle opravují promyšlené až geniální účinky slin, které pomáhají udržet rovnováhu v našich ústech. Pár minut jim to ale trvá, a právě po tuto dobu je potravou naleptaná sklovina vůči čištění zubním kartáčkem mnohem měně odolná a je velmi zranitelná. Výsledkem pak může být její trvalé poškození, vyvolávající i nesnesitelnou citlivost zubů na tepelné a chuťové podněty, či dokonce vyžadující i zásah zubního lékaře a zhotovení plomby obnažených krčků nebo dokonce okorunkování defektního zubu.

A jaká jídla mohou být nebezpečná? Zejména jsou to citrusové plody a džusy z nich, stejně jako jiné druhy ovoce jako jablka. Extrémně nebezpečná je i Coca-Cola díky obsahu kyseliny fosforečné a jiné energetické a slazené sycené nápoje. Naopak u jogurtů se toto riziko v minulosti přehodnotilo a nejsou dnes brány jako z tohoto pohledu nebezpečné. Některé typy potravy jako tvrdé sýry a zelenina mají v tomto směru změny kyselosti v ústech na sklovinu naopak vliv ochranný. Ostatně i díky své stíravé schopnosti na zubní povlak při žvýkání.

Pokud tedy jíme tyto agresivní pokrmy a nápoje, je lépe alespoň čtvrt hodiny dát šanci slinám, aby opravily defektní povrch zubu, a pak se teprve pustit do vyčištění chrupu. S vědomím těchto faktů pak spíše záleží na našem výběru, zda budeme čistit před či po jídle. Obecně platí, že naše čištění musí být pravidelné a pečlivé.

MUDr. Libor Zdařil,
odborný garant projektu Republika bez kazu

DALŠÍ DOTAZY Z PORADNY

Péče o zuby kuřáků

Stárnou také zuby? Zuby a senioři

Péče o zuby v období těhotenství

Nesmyslné stereotypy v péči o zuby a ústní dutinu