Republika bez kazu

clanek123-2

Který typ zubního kartáčku zvolit a jak jej používat?

Už od dětství se učíme, že je naší povinností čistit si zuby, a je nám neustále opakováno, že nezbytnými pomůckami při ústní hygieně jsou zubní kartáček a zubní pasta. Víme však proč? Slouží zubní kartáček pouze jako „nosič“ pasty, která nám dezinfikuje ústa? Anebo správně vybraný kartáček dokáže už sám o sobě mechanicky odstranit z povrchu zubů bakterie či nečistoty? O tom, jak a proč je důležité vybrat si vhodný typ kartáčku, jsem si povídala s MDDr. Dianou Sádovskou, která od roku 2014 působí jako lektor oboru Dentální hygienistka na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a už čtvrtým rokem je také školitelkou Swiss Dental Academy.

Položím vám základní otázku: je důležité věnovat patřičnou péči a čas výběru zubního kartáčku? Pokud ano, proč?

Vhodně vybraný zubní kartáček je základem úspěchu správné ústní hygieny. Nejdůležitější je mechanicky odstranit zubní povlak pomocí zubního kartáčku. Zubní pasta nebo ústní voda jsou pouhým doplňkem mechanické očisty a zubní ani mezizubní kartáček nenahradí.

Pokud je zubní kartáček hlavním „nástrojem“ při čištění zubů, je nesporně důležitý výběr toho správného typu. Jaký typ by si měli vybírat dospělí? Měkký či tvrdý? Jak široký? A proč? Je výběr správného typu ovlivněn stavem a zdravím chrupu?

V tomto případě platí, že v jednoduchosti je síla, proto by zubní kartáček měl mít měkká, rovně zastřižená vlákna. Malá hlavička kartáčku zajistí lepší dostupnost pro špatně čistitelná místa. Stav a zdraví chrupu dle mého názoru výběr zubního kartáčku příliš neovlivňují, ale ovlivňují výběr dalších pomůcek – solo kartáčku, mezizubních kartáčků, dentální nitě.

K čemu slouží mezizubní kartáček či dentální nitě? Je nezbytné tyto pomůcky používat a proč?

Obě tyto pomůcky slouží k zachování zdravého mezizubního prostoru, a proto je nezbytné používat je společně se zubním kartáčkem každý den. V případě nevyčištěného mezizubí vzniká zubní kaz nebo zánět dásní a následně zánět celého parodontu – parodontitida. Výběr mezizubních pomůcek a nácvik správné techniku čištění je vždy vhodné uskutečnit společně s dentální hygienistkou nebo zubním lékařem.

Na trhu se průběžně objevují novinky typu elektrický kartáček a další ještě sofistikovanější pomůcky. Které z těchto „inovací“ jsou z hlediska ústní hygieny smysluplné a které jsou pouze hračkami, díky kterým nás čištění zubů více baví?

Jak jsem již uvedla, důležité je hlavně mechanické rozrušení zubního povlaku, a proto lze nahradit manuální zubní kartáček kvalitní sonickou technologií elektrického kartáčku, ale opět v kombinaci s mezizubními pomůckami. Ostatní elektrické pomůcky – např. ústní irigátory – plně nenahradí mechanickou očistu zubním a mezizubním kartáčkem.

Jaký typ kartáčku či mezizubního kartáčku vybírat dětem v jednotlivých věkových kategoriích?

U dětí platí stejná pravidla pro výběr zubního kartáčku jako u dospělých – měkká, rovně zastřižená vlákna a malá hlavička podle věku dítěte. V dočasném chrupu se doporučuje jako mezizubní pomůcka flosspick místo mezizubního kartáčku. Ve stálém chrupu se po uzavření mezizubních prostor doporučuje užívání mezizubních kartáčků. U malých dětí musí čistit rodiče. U větších dětí je důležité, aby jim rodiče s čištěním pomáhali a případně špatně vyčištěné zuby dočistili.

Jak často bychom měli kupovat nový zubní či mezizubní kartáček? Proč? Ovlivňuje cena a značka kvalitu kartáčku? Stačí si vybrat v drogerii, anebo je lepší nechat si poradit v lékárně anebo přímo ve stomatologické ordinaci?

Kartáčky bychom měli měnit dle jejich opotřebení, minimálně 4krát za rok. V případě infekce horních cest dýchacích ihned. S výběrem správných pomůcek, zejména mezizubních, bychom si měli nechat poradit dentální hygienistkou nebo zubním lékařem.

Jakými pohyby a jak dlouho bychom si měli čistit zuby?

Ideální pohyby jsou malé kroužky až vibrace, které můžeme doplnit stíravým pohybem. Zuby bychom měli čistit tak dlouho, dokud nejsou správně vyčištěné. To poznáme přejetím jazyka po zubech, kdy by měly být plošky všech zubů hladké. To může trvat i několik minut.

Kdy a jak často během dne bychom si měli čistit zuby? Proč?

Důležité je, aby odstup mezi čištěním a jídlem byl minimálně 30 minut. Zuby si stačí vyčistit 2krát denně, ale musíme při tom odstranit všechen zubní povlak.  Pro zubní zdraví není tedy důležité čistit po každém jídle, ale vyčistit zuby ráno a večer dokonale.

Veronika Dufková

DALŠÍ ČLÁNEK/TÉMA

Čisté zuby nebolí

Jihlava se zapojila do Světového dne ústního zdraví 2024

Jako lékař chápu zdravotní i ekonomickou sílu prevence

Zvládání ústní hygieny může představovat velkou výzvu